Om oss och vår historia

Jag som driver Skomakeri Reboot heter Myrene Fjellström. I samband med min examen från skomakarutbildningen 2013 tog jag över anrika Beichers som då var ett välkänt och etablerat skomakeri hos Borlängeborna.

Jag har länge varit intresserad av skor på olika vis och jag bestämde mig tidigt för att bli skomakare. Jag gillar det hantverk som skomakaryrket kräver och det är tillfredställande att se trötta skor få nytt liv i min verkstad.

Ordet reboot syftar på omstart. Även de mest utslitna favoritskorna förtjänar en andra chans eller omstart.

1921 ~ Beichers skomakeri

Beichers skomakeriaffär och verkstäder grundades 1921 av Wilhelm Beischer och dennes kompanjon, med okänt förnamn, Holm.

De höll till på Borganäsvägen 40 och på Sveagatan 10 i Borlänge och de blev snabbt kända för sin goda service och sina fina lagningar. Bland tillverkningen märks särskilt de skor med plåthätta som levererades till Domnarvets järnverk

1955 hade Wilhelms son Paul Beischer samt kollegan Gustav Andersson bildat firma och tagit över verksamheten som nu flyttades till Vattugatan 9. Denna adress huserade tidigare ett stall för stadens hästdroskor men då lokalerna stod tomma visade de sig passa bra även för den här typen av verksamhet.

1987 överläts skomakeriet till Seppo Noponen som flyttat från Helsingfors till Borlänge. Seppo sålde i sin tur verksamheten vidare till Ali Saftar i början på 90-talet.

Ali som kommit från Afghanistan några år tidigare blev snabbt en omtyckt skomakare i stan. Han växte upp i en skomakarfamilj och lärde sig yrket från grunden vilket bidrog till hans uppskattade gärning.

60 år på Vattugatan

2015 ~ Skomakeri Reboot

Skomakare

Skomakeriet blev kvar på Vattugatan 9 ända fram till 2015 då jag valde att flytta verksamheten till Hantverksbyn 5. Under mina första år på Vattugatan funderade jag mycket på hur skomakeriet skulle kunna utvecklas och jag insåg att verksamheten växt ur lokalerna.

När huset i Hantverksbyn blev ledigt såg jag det som en möjlighet att ta nästa steg. Här är lokalerna betydligt bättre anpassade för verksamheten och tillgängligheten bättre för kunder och besökare.

Flytten till Hantverksbyn blev den omstart som ligger till grund för namnet Reboot.

Skomaker Reboot i hantverksbyn