Jörnkängan
by Reboot

Jörnkängan - ett äkta hantverk

Välgjorda och fotriktiga kängor tillverkade i Sverige, med stor hantverksskicklighet av riktiga skomakare.

Vi lagar dina Jörnkängor!

På Reboot erbjuder vi omsulning och reparation med originalmaterial från Jörnkängan.

Jörnkängan - en klassiker i generationer

Jörnkängan har sitt ursprung i byn Jörn i Västerbotten. Det  är en klassisk känga med  robust konstruktion och hållbarhet som kännetecken. Modellerna är ett populärt val bland både professionella användare och friluftsmänniskor.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev 🌞

            PrenumereraTack
DN hälsar på hos Jörnkängan

Låt oss tipsa om ett fint reportage som Dagens Nyheter gjorde hos Jörnkängan för en tid sen.

Filmen går att se även om du inte är prenumerant.

Till reportaget

Historien om Jörnkängan

Grunden till Jörnkängan lades på 1950-talet när bröderna Randolf och Kurt Lindblom började laga skor och så småningom köpte ett skomakeri med vidhängande skoaffär i Jörn. Utan erfarenhet av skotillverkning, började de lära sig och arbetade mycket noggrant. De hade användning av erfarenheter från tiden då de arbetade i skogen när de utvecklade skorna och använde även sina tidigare arbetskollegor för att prova produkterna.
Kurt och hans hustru hade hand om butiken och Randolf och hans hustru Ann Marie arbetade i fabriken.

Efter att ha provat olika modeller, tillverkades under 1960-talet främst cellgummiskor med höga skaft av skinn och Jörnkängan var född. Skorna tillverkades med näbb för att passa skidbindningar och var anpassade för alla som arbetade ute på vintern. Bland de första kunderna fanns skogsarbetare och renskötande samer. Även militären upptäckte kängans fördelar och den började tillverkas med fyrkantsfräst sula och kabelfäste i hälen för att passa soldaterna skidbindningar.

Efter ett reportage i en jakttidning i början av 1960-talet ökade efterfrågan men bröderna behöll företaget litet och tillverkade så mycket de hann. På 1970-talet fick bröderna förstärkning genom Anders Dernebo som började som praktikant, fick en lärlingsplats och 1987 blev sin egen och började bygga en bättre verkstad med ordentligt utsug.
Randolf hade fått skador av lim och lösningsmedel och drog sig tillbaka från skotillverkningen, men fortsatte utföra hantverk i form av knivslöjd där han 1995 blev svensk mästare.

Anders har sedan 1987 drivit företaget vidare i Randolfs anda. Maskinparken förbättrades men tillverkningen är fortfarande hantverksmässig i liten skala med fokus på kvalitet. Vissa förändringar jag gjorts på skon, främst har materialet i sulan bytts ut till en sula som är lätt och har extra god isolering. Standardmodellen finns kvar i olika utförande och med förändringar utifrån funktion.
Jörnkängan är än idag (2019) mycket populär, främst bland vandrare och andra som ställer höga krav på kvalitet. Den säljs på ett fåtal ställen och det är väntetid för att få sin känga. Vissa utvalda militära förband använder kängan i sin utrustning.

Information hämtad ur en sammanställning från Anders Dernebo som är sparad i Skellefteå Museums arkiv samt ett reportage i tidskriften Västerbotten nr 2 2009.

(https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-8639/)