Går det att laga en dragkedja?
Ja det går och så här gör man.

Lästid ca 5min.

Dragkedjor - en fantastisk uppfinning

På Reboot ligger lagning eller byte av dragkedjor oss varmt om hjärtat. Faktum är att det är en av de vanligaste reparationerna i vår verkstad.

Dragkedjor används i en stor mängd olika sammanhang. Vi ser de framförallt i skor, stövlar och väskor och där har de en mycket viktig funktion för att stänga till och skydda dig eller dina saker. En jacka med trasig dragkedja håller inte sin ägare varm, en väska som inte går att stänga håller inte innehållet torrt o.s.v. Du kan säkert känna igen detta och komma på fler exempel.

Dragkedjor slits hårt och de får utstå alla möjliga tuffa påfrestningar från sin användare och det är klart att de ibland ger upp. Vi tycker så klart att det då är värt att undersöka möjligheten att laga eller byta den istället för att behöva kasta och köpa nytt.

Ta exempelvis en vinterjacka som kanske är en eller två säsonger gammal. Att dragkedjan börjar krångla är egentligen inte konstigt om du använt den flitigt, men förmodligen så är inte materialet slut efter så kort tid. Då kan ett byte av dragkedjan vara värt att fundera på.

Alternativet laga en dragkedja är aktuellt då kedjan är hel och fin, alla taggar sitter kvar och ändarna är hela. I det fallet kan det räcka med att byta löparen vilket är den del som du drar i för att öppna och stänga. Löparbyten kommer vi att återkomma till i senare inlägg.

Är någon tagg trasig eller sliten så återstår endast byte.


Hur byter man en dragkedja? Så här gör vi.


Oavsett om vi får in en jacka eller sko så börjar vi med att göra en generell bedömning av objektet. Går det att byta dragkedja och kommer vi lyckas ge funktionen åter? Om svaret är ja så går vi vidare i processen.

Först mäter vi längden på den befintliga kedjan och stämmer av mot vårt lager så att vi har en motsvarande kedja tillgänglig. Vi försöker alltid matcha så att den nya kedjan är så lik originalet som möjligt. Har kunden uttryckt särskilda önskemål i arbetsbeskrivningen till oss så försöker vi möta dessa också. Det finns många olika typer av dragkedjor och i ett senare inlägg tänkte vi presentera de olika modellerna och deras egenskaper.

Ser vi att vi har en passande dragkedja på lager så går vi vidare med att montera bort den utdömda dragkedjan. 

laga trasig dragkedja

Vi använder olika typer av verktyg såsom sprättare, brytbladskniv eller sax för arbetet. Dragkedjor hålls generellt på plats av en eller två sömmar, men även lim eller tejp ihop med sömmar förekommer.

Att demontera en dragkedja kräver precision, stor försiktighet och en hel del tålamod. Våra medarbetare har byggt upp en stor hantverksskicklighet som kommer till användning i det här momentet.

 

När dragkedjan är frilagd och lossad kan vi ta bort den och rengöra materialet från lösa trådar och klisterrester. Målet är att montera den nya kedjan i samma linje som den befintliga kedjan. I skinn brukar det till och med gå att lägga sömmen i redan befintliga hål.  

Byta av dragkedja på en jacka

Slutligen kapas den nya dragkedjan till rätt längd, ändarna förseglas för att undvika uppfransning och placeras därefter med hjälp av tejp eller nålning på sin nya plats. När placeringen är helt rätt sys dragkedjan fast med motsvarande typ av söm som använts tidigare. Vi syr generellt med maskin, men även handsömnad förekommer i särskilda fall.

Nu är bytet klart och din högt uppskattade jacka, sko, stövel, väska eller vad det månde vara är redo för nya äventyr med dig. 

Arbetstid för en jacka, mellan 1,5 - 2 timmar.
Arbetstid för en sko, mellan 30 minuter och 1 timme.


// Team Reboot genom Peter


Byta dragkedja i kläder

 Byta dragkedja i skor 

Ny hemsida och blogg
en sida med fokus på sko- och klädreparationer